Το σύνδρομο Tourette ή ολοκληρωμένα Gilles de la Tourette είναι μία νευροαναπτυξιακή διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από την παρουσία πολλαπλών κινητικών και φωνητικών τικ, τα οποία μπορεί να είναι απλά ή σύνθετα. Το ποσοστό εμφάνισης του συνδρόμου είναι 4-6 στα χίλια παιδιά και είναι συχνότερο στα αγόρια με ποσοστό 4%. Η εμφάνισή του γίνεται συνήθως μέχρι την ηλικία των 7 ετών, αλλά σίγουρα πριν τα 18 έτη.
Κύρια συμπτώματα του συνδρόμου Gilles de la Tourette:
- Ανοιγόκλειμα των ματιών
- Τίναγμα του κεφαλιού
- Ανασήκωμα του ώμου
- Μορφασμούς του προσώπου
- Καθάρισμα του λαιμού
- Ρούφηγμα μύτης
- Ξαφνικές κραυγές
- Πλατάγισμα της γλώσσας
- Πηδήματα
- Άγγιγμα άλλων προσώπων ή πραγμάτων
- Στριφογύρισμα γύρω από τον εαυτό του
- Αυτοτραυματικές πράξεις (χτύπημα προσώπου, δάγκωμα χειλιών….)
- Ηχολαλία (επανάληψη ενός ήχου, μίας λέξης ή μίας φράσης)
- Κοπρολαλία (λέξεις με ακατάλληλο περιεχόμενο)
- Παλιλαλία (επανάληψη της τελευταίας λέξης)
Συννοσηρότητα
Το σύνδρομο Tourette σπάνια παρουσιάζεται μόνο του, και συνήθως συνυπάρχει και με μία άλλη διαταραχή. Στις διαταραχές που αυτές συγκαταλέγονται:
- Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από έμμονες ιδέες και την ανάγκη του παιδιού να κάνει κάτι επαναλαμβανόμενα.
- Διαταραχή Ελλειμματικής προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ), η οποία περιλαμβάνει αδυναμία συγκέντρωσης, αυξημένη κινητικότητα και έντονο παρορμητισμό.
- Μαθησιακές δυσκολίες.
- Διαταραχές ύπνου, όπως διακεκομμένος ύπνος, υπνοβασία και εφιάλτες.
Πρόγνωση
Τα άτομα με σύνδρομο Touretteέχουν μία φυσιολογική ζωή. Υπάρχει μία περίοδος κορύφωσης των συμπτωμάτων για 10-15 έτη. Περίπου το 1/3 των συμπτωμάτων υποχωρούν μέχρι και την ενηλικίωση, αλλά υπάρχουν διακυμάνσεις, με περιόδους ύφεσης και έξαρσης, στα άτομα με ύπαρξη του συνδρόμου.
Τέσσερις παράγοντες είναι σημαντικοί για την πρόγνωση:
- Η βαρύτητα των συμπτωμάτων
- Η λειτουργικότητα του ασθενή πριν την έναρξη των συμπτωμάτων
- Η σχέση του ασθενή με την οικογένεια του
- Η θεραπεία που χρησιμοποιήθηκε, πόσο άμεσα ξεκίνησε μετά την έναρξη της συμπτωματολογίας και η ανταπόκριση του ασθενή σε αυτή.
Θεραπεία
Η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση προϋποθέτει την παρακολούθηση του παιδιού από κατάλληλους παιδονευρολόγους και την ενημέρωση των γονέων για την ύπαρξη του συνδρόμου και τα συμπτώματα που θα εμφανιστούν με την πάροδο του χρόνου. Φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη μόνο σε παιδιά και εφήβους που επηρεάζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα συμπτώματα του συνδρόμου, αλλά η δοσολογία εξειδικεύεται στις ανάγκες του κάθε ατόμου. Η σωστή διαχείριση και αντιμετώπιση του συνδρόμου απαιτεί την ενημέρωση του οικογενειακού και σχολικού περιβάλλοντος του παιδιού, αλλά και την ενημέρωση του ίδιου του παιδιού μετά από την προτροπή ενός παιδοψυχολόγου.
Λίνα Κατσίγκρη PhD
Νευρογλωσσολόγος – Λογοπεδικός